Normal işiten ve sensörinöral tip işitme kayıplı bireylerde masseter VEMP yanıtlarının karşılaştırılması

Bu çalışma normal işiten bireyler ile sensörinöral işitme kaybına sahip bireylerin hava yolu 500 Hz tone burst uyaranla mVEMP testi uygulanarak EMG ölçüm parametrelerinin birbiriyle karşılaştırılması amacıyla yapıldı. Çalışma 16 kadın ve 16 erkek olmak üzere toplam 32 birey (n= 64 kulak) üzerinde yapıldı. Çalışmaya gönüllü katılan bireylere ilk önce saf ses odyometri testi uygulanarak işitmeleri değerlendirildikten sonra mVEMP testi uygulandı. mVEMP ölçümü sonrası işitme kaybı ortalaması ile P1N1 Eşiği arasında çok kuvvetli düzeyde pozitif yönlü (r=0,929) istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,001). İşitme kaybı ortalaması ile P1 Latansı ve N1 Latansı arasında ise orta düzeyde pozitif yönlü (sırasıyla r=0,510 ve r=0,413) istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,001). İşitme kaybı ortalaması ile P1N1 Interpeak arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (r=-0,179 ve p<0,001). P1N1 Amplitüd bakımından grup ortalamalarının karşılaştırılması ise bağımsız iki örneklem t testi ile yapılmıştır. Normal grup ortalaması (12,23±1,23) işitme kaybı olan grup ortalamasından (33,82±1,96) istatistiksel olarak anlamlı düşük bulunmuştur (Tablo 3, p<0,001). Gruplar arasında P1 asimetri ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuş iken N1 asimetri ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur. P1 ölçümleri bakımından normal grup ortalaması (0,9±0,42) işitme kaybı olan grup ortalamasından (0,63±0,32) istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur (Tablo 4, p=0,049). (Bogle et al., 2013; Welgampola & Colebatch, 2005)Normal işitmeye ve normal vestibüler aktiviteye sahip bireylerin P/N1 dalgalarının en son ölçülüğü eşik ortalama şiddet değeri 83dB olarak gözlendi.Aynı grupta P1 latans değeri ortalaması 18,291ms N1 latans ortalaması 24,698ms olarak ölçüldü.Sensörinöral tip işitme kaybına sahip ancak normal vestibüler aktiviteye sahip bireylerde P1/N1 dalgalarının en son ölçüldüğü eşik ortalama şiddet değeri 98dB olarak gözlendi. Aynı grupta P1 latans değeri ortalaması 19,437ms N1 latans ortalaması 25,531ms olarak ölçüldü.Buna göre işitme kaybı olan bireylerde normal işiten bireylere göre P1N1 dalgasının görülme eşiğinin arttığı,latans değerlerininde ise anlamlı bir farkın olmadığı gözlendi.Sonuç olarak vestibülo-akustik masseter refleksin koklear patoloji varlığında normal işitmeye göre parametrelerde farklılıkların olduğu gözlenmiştir.Bu da ayrıcı tanı açısından önemli bulunmuştır.Trigeminal yolun değerlendirilmesinde, çeşitli koklear bozuklukları olan hastaların değerlendirilmesinde tanıya yardımcı bir test olarak kullanılabileceği düşünüldü.
This study was conducted to compare the EMG measurement parameters of normal hearing individuals and individuals with sensorineural hearing loss by applying mVEMP test with airway 500 Hz tone burst stimulus. The study was performed on a total of 32 individuals (n= 64 ears), 16 females and 16 males. The individuals who voluntarily participated in the study were first evaluated with pure tone audiometry test and then mVEMP test was performed. A statistically significant positive correlation (r=0.929) was found between the mean hearing loss and P1N1 Threshold after mVEMP measurement (p<0.001). A statistically significant statistically significant relationship was found between the mean hearing loss and P1 Latency and N1 Latency (r=0.510 and r=0.413, respectively) (p<0.001). There was no statistically significant correlation between the mean hearing loss and P1N1 Interpeak (r=-0.179 and p<0.001). The comparison of the group averages in terms of P1N1 Amplitude was performed by independent two sample t-test. The normal group mean (12.23±1.23) was found to be statistically significantly lower than the hearing loss group mean (33.82±1.96) (Table 3, p<0.001). While there was a statistically significant difference between the groups in P1 asymmetry measurements, there was no statistically significant difference in N1 asymmetry measurements. In terms of P1 measurements, the normal group mean (0.9±0.42) was statistically significantly higher than the hearing loss group mean (0.63±0.32) (Table 4, p=0.049) (Bogle et al, 2013; Welgampola & Colebatch, 2005)In individuals with normal hearing and normal vestibular activity, the threshold mean intensity value at which P/N1 waves were last measured was 83dB.In the same group, the mean P1 latency value was 18.291ms and the mean N1 latency value was 24.698ms.In individuals with sensorineural type hearing loss but normal vestibular activity, the threshold mean intensity value at which P1/N1 waves were last measured was 98dB. In the same group, the mean P1 latency value was 19,437ms and the mean N1 latency value was 25,531ms. Accordingly, it was observed that the threshold of P1/N1 wave was increased in individuals with hearing loss compared to individuals with normal hearing, and there was no significant difference in latency values. In conclusion, the vestibulo-acoustic masseter reflex showed differences in parameters in the presence of cochlear pathology compared to normal hearing, which was found to be important in terms of differential diagnosis. It was thought that it could be used as a diagnostic test in the evaluation of the trigeminal pathway and in the evaluation of patients with various cochlear disorders.

Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEBİ MUSTAFA GÜMÜŞ Yer Bilgisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Odyoloji Ana Bilim Dalı Konu: Kulak Burun ve Boğaz = Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)

:masseter VEMP, sensörinöral tip işitme kaybı, vestibülo akustik refleks, : masseter VEMP, sensorineural hearing loss, vestibulo acoustic reflex