İki yaş öncesi veya sonrası cihazlanmış bilateral veya unilateral koklear implant kullanan çocukların sosyal ve akademik becerileri açısından değerlendirilmesi

Bu çalışmamın amacı koklear implanta sahip çocukların sosyal becerilerini, akademik yeterliliklerini ve problem davranışlarını (hırçınlık, sinir, stres vb) değerlendirmektir. Çalışmaya 52 işitme cihazı kullanıcısı çocuk; çalışma grubu adı altında katılmıştır ve çalışma grubu çocuklarının sağlıklı sınıf arkadaşlarından seçilerek kontrol grubu adı altında katılmıştır. Çalışmaya toplamda 202 kişi katılmıştır. Katılımcılar, ilkokul birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencisi koklear implant kullanıcılarından oluşmaktadır. Çalışmaya katılan her çocuğa Sosyal Beceri Derecelendirme Sistemi (SBDS) kullanılmıştır. SBDS, sosyal beceriler, akademik yeterlilik ve problem davranışları değerlendiren alt ölçeklerden oluşmaktadır. Bu ölçekler, çocuklara öğretmenler tarafından uygulanmıştır (Sucuoğlu B, Özokçu O;2005). TİFALDİ ölçeği alıcı ifade edici dil becerilerini değerlendirmek için kullanılan bir araçtır koklear implant kullanan çocuklara ise TİFALDİ uygulanmıştır. Anlamlı farkların bulunduğu Sosyal Beceri ve Problem Davranışları alt ölçekleri puanlarındaki farklar kontrol grubunun lehine olduğu belirtilmiştir. Bu durum, çalışma grubundaki çocukların, kontrol grubundaki çocuklara kıyasla daha düşük sosyal beceri ve daha fazla problem davranışı sergilediğini göstermektedir. Çalışma grubu yaşa göre ikiye ayrılmıştır. Birincisi iki yaş öncesi yani erken dönem, ikincisi ise iki yaş sonrası yani geç dönem olarak adlandırılmıştır. Bu şekilde yapılan 3'lü istatistiksel karşılaştırmalar sonucunda, geç dönemde cihazlanan grubun kontrol grubuna göre daha düşük puanlar aldığı görülmüştür. Yani, geç dönemde cihazlanan çocuklar ile kontrol grubu arasında daha belirgin farklar olduğu tespit edilmiştir. Korelasyon analizlerinde; Koklear implant kullanan bireylerde alıcı dil becerileri geliştikçe akademik başarı düzeyi de artma eğilimi gösterdiği, İfade edici dil becerilerinin gelişmesi hem sosyal etkileşimlerin daha başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesine hem de akademik alanda daha iyi performans göstermeye katkı sağladığı sonuçlarına ulaşılmıştır. SBDS alt ölçekleri arasında da anlamlı korelasyonlar bulunmuştur.
The purpose of this study is to evaluate the social skills, academic competence and problem behaviors of children with cochlear implants. 52 hearing aid users were included in the study; participated under the name of the study group group and 150 people from the healthy classmates of the study group children were selected and participated under the name of the control group. A total of 202 people participated in the study. The participants consisted of cochlear implant users who were first, second and third year primary school students. Social Skills Rating System (SBDS) was used for each child participating in the study. The SBDS consists of subscales that assess social skills, academic competence, and problem behaviors. These scales were applied to children by teachers (Sucuoğlu B, Özokçu O; 2005).The TIFALDI scale is a tool used to assess receptive expressive language skills, and TIFALDI was administered to children using cochlear implants. It was stated that the differences in the scores of the Social Skills and Problem Behaviors subscales, in which there were significant differences, were in favor of the control group. This indicates that the children in the study group exhibited lower social skills and more problem behaviors compared to the children in the control group. The study group was divided into two according to age. The first one is called before two years of age, that is, the early period, and the second is called after two years of age, that is, the late period. As a result of the triple statistical comparisons made in this way, it was seen that the group with the device in the late period got lower scores than the control group. In other words, it was determined that there were more significant differences between the children who had the device in the late period and the control group. In correlation analysis; It has been concluded that the level of academic success tends to increase as receptive language skills develop in individuals using cochlear implants, and the development of expressive language skills contributes to both successful social interactions and better performance in the academic field. Significant correlations were also found between SBDS subscales.

Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK ÇAYPINAR ESER Yer Bilgisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Odyoloji Ana Bilim Dalı / Odyoloji Bilim Dalı Konu: Kulak Burun ve Boğaz = Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat) ; Sağlık Eğitimi = Health Education

Koklear implant, bilateral, unilateral, tifaldi, Cochlear implant