Sayılar / Issues
Bu koleksiyon için kalıcı URI
TARÇIN: İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrenci Dergisi / TARÇIN: İstanbul Gelişim University, School of Health Sciences, Department of Nutrition and Dietetics Student Journal
Güncel Gönderiler
Öğe TARÇIN Dergisi, Sayı: 2023-2024(İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2024) Özkarabulut, Ayşe Huri; Onur Öztürk, Hande NurGenel Yayın Yönetmeninden… Değerli TARÇIN Okurları, 2014-2015 eğitim öğretim yılı sonunda ilk sayısı çıkan TARÇIN her sayısında daha güzel, içeriği daha dolu olarak çıktı. 2023-2024 eğitim öğretim yılı sonunda çıkan bu sayı ile 10. yılını tamamladı. 2024 yılı haziran ayında 9. Dönem Mezunlarımızı veriyoruz. Öğrenci odaklı TARÇIN’ın temeline ilk taşı koyan, bu sayıya ulaşmasını görev yaptığı sürede aksatmadan gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Ayşe H. ÖZKARABULUT, onun yanında yer alan öğrencilerimiz ve çalışma arkadaşlarımla ilk sayıda yaşadığımız mutluluğu kelimeler ile tanımlama olanağı bulamıyorum. Bu yazıyı yazmadan önce bugüne kadar çıkan tüm sayıları irdelediğim zaman mutluluğum daha da arttı, anılarım canlandı. Çünkü bireyi yaşama bağlayan, yaşadığı yıllar değil anlar ve anılardır. Her bir sayısında katkısı olan güzel insanların bugün gelmiş olduğu yerler, ulusumuza sağladığı ve sağlayacağı yararlar, ışık taşıyan ellerin değiştiğinin, taşınan ışığın ise ölümsüz olduğunun bir simgesi olarak karşıma çıktı. Öğretim elemanı arkadaşlarım ile öğrencilerimizin başarısı bizi her zaman gururlandırdı. Sizlere örnek olmak, doğruya, iyiye, güzele, başarıya ulaşmak istiyorsanız rahatınızı bozmanız gerektiğini öğretti. Ben ve çalışma arkadaşlarım, "Öğretmenler! Cumhuriyet'in fedakâr öğretmen ve eğitimcileri, yeni nesli sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin beceriniz ve fedakârlığınızın derecesiyle orantılı olacaktır. Cumhuriyet fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir... Sizin başarınız Cumhuriyet'in başarısı olacaktır" diyen Mustafa Kemal ATATÜRK’ün yapmış olduğu görev tanımına özenle uymaya çalıştık. Her öğretmenin çok iyi bir öğrenci olması gerektiğini unutmadık. Sizler de yaşamınız boyunca öğrenci kalmak için çaba harcayın. TARÇIN’ın çıkarılması için emek harcayan, katkıda bulunan, okuyan herkese teşekkür ediyor, sağlık, başarı, mutluluk dolu bir yaşam diliyor, bugüne kadar mezun olan Beslenme ve Diyetetik Bölümü tüm öğrencilerinin gözlerinden öpüyorum. Dr. Öğr. Üyesi A. Yüksel BARUT Genel Yayın Yönetmeni & Editörden… Bu dergi yazılarıyla katkıda bulunan tüm öğrencilerimiz, Yazı İşleri Müdürü bendeniz ve sevgili Editörümüz Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Huri ÖZKARABULUT’un katkılarıyla bugüne ulaşmıştır. Yayımlanacak 2023-2024 sayımızın heyecanını siz sevgili okuyucularımızla paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Desteğiniz, katılımınız ve ilginizle bu yolculuğu birlikte daha anlamlı ve unutulmaz kılacağız. Sevgi ve saygılarımla. Dr. Öğr. Üyesi Hande Nur ONUR ÖZTÜRK Yazı İşleri MüdürüÖğe TARÇIN Dergisi, Sayı: 2022-2023(İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2023) Özkarabulut, Ayşe Huri; Onur Öztürk, Hande NurEditörden… Geçmişten günümüze sağlık hizmeti veren sağlık çalışanlarından olacak olan sizler bilgi ile donanarak bu işi en iyi şekilde yapabilirsiniz. Bilgi sahibi olmak için araştırmak gerekir. Haydi başlayın! 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremler tüm ülkemizi yasa boğmuştur. Yaşamını kaybedenlere Allah’tan rahmet, geride kalanlara ise sabır dilerim. Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Huri ÖZKARABULUTÖğe TARÇIN Dergisi, Sayı: 2021-2022(İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2022) Özkarabulut, Ayşe Huri; Onur Öztürk, Hande NurİÇİNDEKİLER Editörden iii İçindekiler v Konu Özetleri vii Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıfat MUTUŞ ile Röportaj 1 VEGAN BESLENMENİN KEMİK SAĞLIĞINA ETKİSİ 7 GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR 12 MENOPOZ SONRASI SOYA FASULYESİ KULLANIMI 17 YENİ NORDİK DİYETİ ve HASTALIKLARLA İLİŞKİSİ 22 LAKTOZ İNTOLERANSI 25 REAKTİF HİPOGLİSEMİ ve DİYET UYGULAMALARI 32 NANOTEKNOLOJİNİN GIDALARA UYGULANMASI ve SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ 40 EFSANE SEBZE BAMYA 47 BEYAZ ET DEDİK, TAVUĞU HİÇ KONUŞMADIK 53 MANTAR YENMELİ Mİ? HANGİSİ YENMELİ? 59 TURUNÇGİLLERİ NE KADAR TÜKETELİM? FAZLASI GEREKLİ Mİ? 67 PEYNİR ve ÇEŞİTLERİ: BESLENMEMİZDEKİ YERİ 72 SİMİT OLMAZSA OLMAZ 84 OSTEOPOROZ: KEMİKLERİMİZE NE OLDU? NEDEN OLDU? 88 KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR ve BESLENME 94 OBEZİTE ve OTİZM İLİŞKİSİ: NE YAPABİLİRİZ? 100 SOSYAL MEDYANIN BESİN SEÇİMİNE ETKİSİ 106 İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME ve DİYETETİK TÜRKÇE BÖLÜMÜ POSTER SERGİSİ DÜZENLEDİ 111 “SAĞLIKLI YAŞAYALIM, OBEZİTEDEN KORUNALIM” ETKİNLİĞİ 121Öğe TARÇIN Dergisi, Sayı: 2020-2021(İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2021) Özkarabulut, Ayşe Huri; Onur Öztürk, Hande NurİÇİNDEKİLER Editörden iii İçindekiler v Konu Özetleri vii ONLİNE DİYETİSYENLİK NEDİR? NASIL UYGULANIR? 1 DİSBİYOSİZ NEDİR? 10 OMEGA 3 KAYNAĞI SEMİZOTU 16 TUZ TÜKETİMİNE GENEL BAKIŞ 21 KANSERDEN KORUNMAK İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ? 26 KEMİK YOĞUNLUĞUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER 45 YÜKSEK FRUKTOZLU MISIR ŞURUBU 51 MALNÜTRİSYON ve BESLENME 57 DUYGUSAL AÇLIK NEDİR? 60 AŞURE VE BAĞIRSAK MİKROBİYOTASINA FAYDALARI 64 ZERDEÇAL 68 KURU BAKLAGİLLERİN BESLENMEMİZDEKİ YERİ 74 PEPTİK ÜLSERDE DİYETİN YERİ VAR MIDIR? 80 TOPLU BESLENME SİSTEMLERİNDE İŞ KAZALARININ NEDENLERİ ve ÖNLENMESİ 89 SEBZELER İÇİN SAĞLIKLI HAZIRLAMA ve PİŞİRME ÖNERİLERİ 104 ÇAYIN FAYDALARI 109 SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME NEDİR? DİYETİSYENLERE DÜŞEN GÖREVLER NELERDİR? 116 SU HAYATTIR 123Öğe TARÇIN Dergisi, Sayı: 2019-2020(İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2020) Özkarabulut, Ayşe Huri; Onur Öztürk, Hande NurEditörden… Araştırmak, öğrenmek… Bunları yaparken doğru bilgilere ulaşmayı öğrenmek önemli… Bu yolda uğraş vermeniz için dergimiz aynanız olacak… Sevgiler. Öğr. Gör. Ayşe Huri ÖZKARABULUTÖğe TARÇIN Dergisi, Sayı: 2018-2019(İstanbul Gelişim Üniversitesi yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2019-05-21) Özkarabulut, Ayşe Huri; Onur Öztürk, Hande NurEditörden… Kalite bir yaşam şeklidir. Kaliteyi yakalayabilmek de çok önemli! Daha iyiye, güzele, kaliteye ulaşmak! Öğrencilerimizin ellerine sağlık bu çabayı gösterdikleri için… Öğr. Gör. Ayşe Huri ÖZKARABULUTÖğe TARÇIN Dergisi, Sayı: 2017-2018(İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2018-05-01) Özkarabulut, Ayşe Huri; Onur Öztürk, Hande NurEditörden… Başarmak çok önemli bir kelime! Yılın başında kendi kendime soruyorum;bu yıl da başarabilecek miyiz? Öğrencilerimiz geçen yıllardaki heves ve istekle bize katılacaklar mı? Ve işte başardık! Emeği geçen herkese çok teşekkürler. Öğr. Gör. Ayşe Huri ÖZKARABULUTÖğe TARÇIN Dergisi, Sayı: 2016-2017(İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2017-05-01) Özkarabulut, Ayşe Huri; Onur Öztürk, Hande Nur[Abstract Not Available]Öğe TARÇIN Dergisi, Sayı: 2015-2016(İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2016-05-01) Özkarabulut, Ayşe Huri; Onur Öztürk, Hande NurEditörden Tarçın Dergisi, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde öğrenim gören ve özellikle üçüncü sınıf öğrencilerinin katkılarıyla çıkarılan bir öğrenci dergisidir. Amacımız, öğrencilerimizi kendi konularıyla ilgili araştırma yapmaya, bilgileri paylaşmaya yöneltmektir. Ayrıca, mesleklerini tanıtmada gayret gösterip etik ilkelere uymalarını sağlamaktır. Dergimizin nice seneler aynı güzelliklerle çıkması dileğiyle… Öğ. Gör. Ayşe ÖZKARABULUT