Yazar "Demirci, Mehmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effect of oil type and concentration on solid fat contents and rheological properties of watery oleogels(Innovhub Ssi-Area Ssog, 2021) Pehlivanoglu, Halime; Akcicek, Alican; Can, Asli Muslu; Karasu, Salih; Demirci, Mehmet; Yilmaz, Mustafa TahsinThis study aims at evaluating the effect of oil type and concentration on solid fat contents and rheological properties of oleogels (OGs) prepared using different types of oils; namely, HOSO (High oleic sunflower oil), HO (Hazelnut oil), OO (Olive oil) and BF (Blend Fat) as well as food-grade carnauba wax (CW) as an oleogelator at different concentrations (5 and 7%). The rheological analysis showed that all OGs samples exhibited viscoelastic solid-like gel behaviour. Both oil and wax concentrations significantly (p<0.05) affected the viscoelastic rheological properties. K' values of the samples increased with increased wax and aqueous phase concentration. The type of oils and their ratio in an oil phase could significantly (p<0.05) affect the K' values and solid fat content (SFC). At 5% of wax concentration, the sample A4 prepared with 100% HOSO had the lowest SFC at all temperature levels. At 7% of wax concentration, the sample C3 prepared with 100% HOSO had the lowest SFC at the temperature levels ranging between 10 and 30 degrees C; however, the sample (coded as B4) prepared with 100% HOSO had the lowest SFC at 35 degrees C. These results suggest that wax/OGs blends could be produced by using wax and different types of oils at different concentrations. The use of oleogels could be further suggested in terms of healthy nutrition given the possibility to decrease the level of saturated fatty acids in people's diet.Öğe Klorheksidin, Flukonazol, Laurik Asit ve Hindistan Cevizi Yağının Kandida Türleri Üzerindeki Antimikrobiyal Etkinliğinin Değerlendirilmesi: İn Vitro Çalışma(Atatürk Üniversitesi, 2021) Altan Şallı, Gülay; Erdem, Tamer Lütfi; Ünlü, Özge; Demirci, Mehmet; Egil, Edibe; Katiboğlu, Ahmet Bülent; Özdal Zincir, ÖzgeAmaç: Bu çalışmanın amacı saf hindistan cevizi yağının ve laurik asitin kandida suşları üzerindeki in vitro antimikrobiyal etkinliğini araştırmak; bu ajanların aktivitelerini, flukonazol ve klorheksidin aktivitesiyle karşılaştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda antimikrobiyal ajan olarak Klorheksidin, Flukonazol, Laurik asit, ve saf hindistan cevizi yağı kullanılarak kandida suşları üzerindeki MİK (Minimum İnhibisyon Konsantrasyonu) değerleri tespit edilmiştir. Kandida suşlarından; Candida albicans [American Type Culture Collection (ATCC)] 10231, C. tropicalis ATCC 750, C. krusei ATCC 6258 ve C. glabrata ATCC 2001 standart suşları kullanılmıştır. Kandida suşları, 0.5 McFarland türbidite standardına göre BHI içerisinde de seyreltilmiş ve her kuyucuğa 10 uL eklenmiştir. Her plaka gece boyunca 37 ° C'de inkübe edilmiştir. Her oyuktaki kandida büyümesi, üretici talimatlarına göre Epoch spektrofotometre (Biotek, Almanya) kullanılarak 600 nm optik yoğunlukta ölçülmüştür. Verilerin değerlendirilmesinde SPPS 25 (IBM Corp. Released 2017. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0. Armonk, NY: IBM Corp.) istatistik paket programı kullanılmıştır. Testlerin anlamlılık düzeyi için p<0,05 ve p<0,01 değeri kabul edilmiştir Bulgular: Klorheksidinin çalışmamızda kullanılan tüm kandida türleri arasındaki MİK. düzeyi 0,625’ tir. Flukonazolun Candida glabrata üzerindeki MİK düzeyi 0,03125; Candida krusei üzerindeki MİK düzeyi 0,25; Candida albicans üzerindeki MİK düzeyi 0, 0078131; Candida tropicalis üzerindeki MİK düzeyi ise 0,003906’dır. Laurik asit ve saf hindistan cevizi yağının kandida suşları arasında istatistiksel olarak en yüksek oranda Candida Albicans ‘a etkili olduğu tespit edilmekle birlikte MİK değeri tespit edilememiştir. Sonuç: Laurik asit ve Saf hindistan cevizi yağının kandida suşları üzerinde en yüksek oranda Candida albicansa etkili olduğu fakat bu etkinin tamamiyle inhibe edici düzeyde olmadığı, Klorheksidin ve Flukonazol düzeyine ulaşamadığı sonucuna ulaşılmıştır.Öğe Siyah Havuç, Vişne ve Nar Konsantrelerinin Streptococcus mutans’ın Biyofilm Oluşturma Özelliği Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi(Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2021) Egil, Edibe; Duman, Canan; Ünlü, Özge; Demirci, Mehmet; Altan Şallı, Gülay; Özdal Zincir, Özge; Katiboğlu, Ahmet BülentAmaç: Diş çürüğünün önlenmesi amacı ile çürük yapıcı mikroorganizmaların ağız ortamından uzaklaştırılmasında kullanılan antibakteriyel ajanların yan etkileri, insanların sağlık ihtiyaçları için tamamlayıcı ve alternatif tedavilere olan ilgisini artırmıştır. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde yetiştirilebilen siyah havuç, nar ve vişne konsantrelerinin; Streptococcus mutans’ın biyofilm oluşturma özelliği üzerine etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda siyah havuç, vişne, nar konsantreleri (%100) ve S. mutans ATCC 25175 kökeni kullanıldı. Siyah havuç, vişne ve nar konsantrelerinin antibakteriyel aktivitesinin kontrol edilebilmesi için minimal inhibitör konsantrasyon değerleri tespit edildi. Biyofilm oluşturma aktivitesine etkisinin kontrol edilebilmesi için kristal viyole boyama metodu kullanıldı. Bakteriyel süspansiyonlar, Triptik soy broth (Oxoid) besi yeri kullanılarak hazırlandı ve OD (Optical Density) 600 nm’de 0,5 McFarland turbidite standartı (1,5x108 CFU/mL) olacak şekilde hazırlandı. Bulgular: Siyah havuç, vişne ve nar konsantreleri S. mutans’a karşı antibakteriyel etki göstermemiştir. Konsantrelerin S. mutans’ın biyofilm oluşturma özelliği üzerine etkisi incelendiği zaman konsantreler ve negatif kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlemlenmektedir(p<0,05). Yapılan ikili incelemelerde 24. saatten sonra nar konsantresi, 48 saatten sonra vişne konsantresi ile negatif kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlemlenmektedir(p<0,008). Siyah havuç ile negatif kontrol grubu arasında 96. saat sonuna kadar istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir(p>0,008). Sonuç: Siyah havuç konsantresi bakteri çoğalmasını inhibe etmezken, biyofilm oluşumunu 96. saat sonuna kadar baskılamaktadır. Ülkemizde bol miktarda bulunan siyah havucun biyofilm oluşumunu bozucu etkileri göz önünde bulundurularak, çocukların sıklıkla tükettiği sakız, pastil gibi ürünlerin içerisine alternatif etken madde olarak kullanılabilirliği ilerleyen çalışmalarda araştırılmalıdır.Öğe Synergistic effect of thymoquinone and nystatin in the treatment of oral candidiasis; an in vitro study(SPRINGER, ONE NEW YORK PLAZA, SUITE 4600 , NEW YORK, NY 10004, UNITED STATES, 2021) Özdal Zincir, Özge; Özdal, Umut; Ünlü, Özge; Demirci, Mehmet; Katiboğlu, Ahmet Bülent; Egil, Edibe; Altan Şallı, GülayThe efectiveness of antifungal agents may be insufcient against resistant strains in some cases of oral candidiasis. The aim of this study was to evaluate the antifungal efect of thymoquinone against Candida albicans, Candida tropicalis, Candida glabrata and Candida krusei strains and the synergistic antifungal activity of these strains in combination with nystatin. To evaluate in vitro antifungal activity and interactions between thymoquinone and nystatin, substances were tested against Candida albicans ATCC 10,231, C. tropicalis ATCC 750, C.krusei ATCC 6258 and C. glabrata ATCC 2001 standard strains both individually and combinationally via microdilution method. MIC and ?FIC index value were analysed. The Kruskal Wallis test and Bonferroni test were used for statistical evaluations. Statistical signifcance was set at p<0.05. A statistically signifcant diference was observed between the mean ranks of all Candida species and doses of thymoquinone, nystatin, and the combination thymoquinone-nystatin (p<0.05). MIC values for thymoquinone were determined as 15 ?g/mL for C. albicans, C. tropicalis and C. krusei while it was 30 ?g/mL for C. glabrata. Moreover, MIC for nystatin was found as 1.875 ?g/mL for C. albicans, C. tropicalis and C. krusei, whereas it was 7.5 ?g/mL in C. glabrata. Interaction assays and ?FIC index value revealed that, TQ and nystatin have a synergistic efect against to all strains. Thymoquinone was found to have antifungal activity on Candida species and synergistic efect when combined with nystatin.Öğe Synergistic effect of thymoquinone and nystatin in the treatment of oral candidiasis; an in vitro study (Oct, 10.1007/s10266-021-00667-4, 2021)(Springer, 2022) Ozdal Zincir, Ozge; Ozdal, Umut; Unlu, Ozge; Demirci, Mehmet; Katiboglu, Ahmet Bulent; Egil, Edibe; Altan Salli, Gulay[Abstract Not Available]