Yazar "Bozkurt, Fatih" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Characterization of physicochemical and antioxidant properties of Bayburt honey from the North-east part of Turkey(TAYLOR & FRANCIS LTD, 2-4 PARK SQUARE, MILTON PARK, ABINGDON OR14 4RN, OXON, ENGLAND, 2020) Bayram, Nesrin Ecem; Kara, Hasan Hüseyin; Muslu Can, Aslı; Bozkurt, Fatih; Akman, Perihan Kübra; Vardar, Sevgi Umay; Çebi, Nur; Yılmaz, Mustafa Tahsin; Sağdıç, Osman; Dertli, EnesThe aim of this study was to determine the physicochemical properties, bioactive substance content, and microbiological quality of sixty different honey samples collected from twelve different regions of Bayburt, Turkey. The samples were analyzed for their sugar, moisture, total phenolic, total flavonoid contents, and water activity, conductivity, pH values and colour, antiradical activity, and DSC properties. As a result of physicochemical analyses, it was determined that the samples examined complied with the standard values defined in the Turkish Food Codex in terms of the parameters examined. The results of the study showed that the total phenolic content (219.43-768.82 mg GAE kg(-1)), total flavonoid content (31.29-118.7 mg CAE kg(-1)) and DPPH (12.98%-94.79%) parameters differ widely among the honey samples. A principal component analysis (PCA) was applied to correlate the characteristics of honey with honey samples collected from different regions. This is the first comprehensive and original report about the physicochemical properties of honey produced in Bayburt, a region close to the Anzer region where the most expensive honey, Anzer honey, is produced.Öğe Portakal Posasından Modifiye Pektin Eldesi ve Optimizasyonu, Kompozisyonel ve Yatışkan Faz Özelliklerinin Karakterizasyonu(Namık Kemal Üniversitesi, 2017-05-16) Yılmaz, Mustafa Tahsin; Muslu Can, Aslı; Karasu, Salih; Bozkurt, Fatih; Dertli, EnesMeyve suyu sanayisinin önemli artıklarından olan portakal posasından optimum şartlarda (pH, süre ve sıcaklık) pektin elde edilip pektinaz enzimi ile modifiye edilmiştir. Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FT-IR) ve yüksek performanslı sıvı kromotografisi (HPLC) kullanılarak yapılan analizlerde, modifikasyonun pektinin yapısal özelliklerine etkisi gözlemlenmiştir. Pektinin spesifik bölgesi olan ve kalitesini belirleyen 1600-1800 cm-1 bantlarına FT-IR ile, galakturonik asit içeriğine de HPLC ile bakılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde portakal posası pektininin (PPP) galakturonik asit içeriği 406,44 mg/g toz pektin, portakal posası modifiye pektininin (PPMP) ise 465,34 mg/g toz pektin şeklinde bulunmuştur. Belirtilen bu analizlere ilave olarak elde edilen pektinlerin akış davranışları reolojik analizler ile belirlenmiştir. Modifiye edilen pektinin viskozite ve viskoelastik özelliklerinin değiştiği görülmüştür. PPP nin kıvam katsayısı 0,0559 Pa.sn , PPMP nin 0,0046 Pa.sn olarak bulunmuştur.