Doğan, Murat2024-06-042024-06-0420241305-1792https://hdl.handle.net/11363/7418Tarihi İstanbul mutfağı, temel olarak Osmanlı Saray ve Halk mutfağı olmak üzere iki ana kategoriye ayrılabilir. Osmanlı saray mutfağı 15. yüzyılda gelişmeye başlamış ve özellikle Fatih’in İstanbul'u fethetmesinden sonra önemli dönüşümlere uğramıştır. İstanbul mutfağının en önemli temellerinden biri, Orta Asya'dan gelen Türk ve yerleşik Bizans kültürlerini birleştiren Osmanlı saray mutfak geleneğidir. Padişahın sofrasındaki temel yiyecekler arasında genellikle çorba, koyun eti, pirinç ve şerbet bulunurdu. Bu temel unsurların yanı sıra tavuk, erişte, yoğurt, sakatat, ıspanak, bulgur, mantı gibi besinler de yaygın olarak yer almaktaydı. Başlangıçta basit ve sade olan saray mutfağı, imparatorluk genişledikçe zamanla daha zengin ve çeşitli hale gelmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKadim kültürlerİstanbul mutfağıOsmanlı Saray Mutfağıİstanbul Halk MutfağıÇarşı MutfağıMutfakta Bilim Var-Mayıs 2024: İstanbul Mutfağı: Kadim Kültürlerin Buluştuğu Bir Mutfak (2)Contribution To Periodical580