İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu2023-05-312023-05-312023https://hdl.handle.net/11363/4772Çölyak Hastalığı Nedir? Çölyak; genetik olarak duyarlı bireylerde buğday, çavdar ve arpadaki ana protein fraksiyonu olan gluten alımının neden olduğu sindirim ve bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Söz konusu hastalık geçmişte Avrupa kökenli çocuklarda nadir görülse de günümüzde dünya çapında her yaştan insanı etkileyen ve yaşam boyu süren en yaygın rahatsızlıklardan biridir. . Çölyak hastalığının yanısıra Çölyaksız Gluten Duyarlılığı olan bireylerde bağırsak enteropatisine bağlı olarak özellikle demir, B12 vitamini, folat, B6 vitamini, D vitamini, kalsiyum, bakır, çinko ve magnezyum ile önemli beslenme eksiklikleri görülmektedir. Bu hastalığın tedavisinde ince bağırsak mukozasını iyileştirerek bu önemli vitamin ve minerallerin emilimini artıran glutensiz beslenme uygulamaları önerilmektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United Statesİstanbul Gelişim Üniversitesiİstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek YüksekokuluBültenlerİstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu: Aylık Haber ve Etkinlik E-Bülteni (Sayı: 29, Mayıs 2023)Other29